Artister 2025
Håvard Gimse / klaver
Håvard Gimse regnes som en av Norges fremste musikere med et bredt og allsidig repertoar. Han er ettertraktet både som solist og som kammermusiker, i tillegg til at flere av Skandinavias beste klassiske artister foretrekker ham som sin akkompagnatør.
Etter sin diplomeksamen ved Hochschule der Künste Berlin under Hans Leygraf i 1995 fortsatte han sine studier med professor Jiri Hlinka i Norge. I 1987 mottok Håvard førsteprisen i Jugend Misiziert Competition, og siden har han mottatt en rekke av de mest prestisjetunge priser i Norge og Skandinavia, blant andre Steinwayprisen i 1995, Griegprisen i 1996 og Sibeliusprisen i 2004. Under Festspillene i Bergen i 2011 ble han sammen med Truls Mørk tildelt Kritikerprisen for sin framførelse av Beethovens samlede cellosonater.
Håvard Gimse har gitt konserter på mange av verdens mest prestisjetunge konsertscener, inkludert Wigmore Hall, Carnegie Hall (New York), Palais des Beaux Arts (Brüssel), og Concertgebouw (Amsterdam). Av kammermusikk kan nevnes samspill med Truls Mørk i en årrekke, med flere turnèer bl.a. til USA, Japan og Italia.
Gimse er professor ved Norges Musikkhøgskole, og gir i tillegg jevnlige masterclasser i inn- og utland.
Emilie Hörnlund / bratsj
Emilie Hörnlund ble født i Göteborg i 1982 og studerte ved Musikkonservatoriet i Falun. Etter gymnasstudiene der, flyttet hun til London for å studere ved Guildhall School of Music og Royal College of Music. Emilie har spilt med mange orkestre i England og Sverige, blant annet Orchestra of the Age of Enlightenment, English og London Chamber Orchestra, Philharmonia Orchestra, BBC Philharmonic, Sveriges Radios Symfoniorkester og Kungliga Filharmonikerna.
Emilie er medlem i den anerkjente Chiaroscuro-kvartetten, som spesialiserer seg på klassisk og tidlig romantisk repertoar. Kvartetten opptrår gjevnlig på de største konsertscenene i verden, som blant annet Wigmore Hall i London, Carnegie Hall i New York, Auditorium du Louvre i Paris, Theatre du Jeu de Paume i Aix-en-Provence, og festivalene Aldeburgh Easter, West Cork Music, Hindsgavl, Les Vacances de Monsieur Haydn, Cambridge og Cheltenham. I september 2011 ga Chiaroscuro-kvartetten ut sin debutplate med musikk av Mozart og Schubert. Albumet fikk en fantastisk mottakelse og vant Choc de L'annee i franske Classica, og Strad Magazine skrev "en av de mest imponerende kammermusikk-debutplatene de siste årene".
Siden 2010 er Emilie gruppeleder i Kungliga Hovkapellet ved Operaen i Stockholm.
Kvartett Saphir
Kvartett Saphir består av Amanda Noor Vatn, Philippe Jayer, Torje Råbu og Iris Kalliovirta, alle født i 2006. De har spilt sammen siden 2018 og går på Barratt Due musikkinstitutt i Oslo. Kvartetten har hatt konserter på det Kongelige Slott i Norge, Nationaltheatret, Nidarosdomen og Universitetet i Oslos Aula. Som en del av Oslo Quartet Series’ talentprogram for unge strykekvartetter, har de spilt på Sentralen og Gamle Logen, og hatt flere masterclass med internasjonale kvartetter, som Juilliard Quartet, Belcea Quartet, Brentano Quartet, Vertavokvartetten, Engegårdkvartetten og Danish String Quartet. I sesongen 2024/25 vil Danish String Quartet undervise Saphir gjennom mentorprogrammet til Voksenåsen musikkakademi.
I 2019 deltok Saphir i Norske Talenter hvor de fikk gullbilletten, noe som førte til verdensomspennende oppmerksomhet og ros fra de anerkjente YouTuberne TwoSet Violin. Saphir har spilt på ulike norske kammermusikkfestivaler, som Hemsingfestivalen, Norsjøfestivalen, Horten kammermusikkfest, Brahms på 123, og Absolutt Haydn, Vertavos 35-årsjubileum.
I 2022 vant Saphir sin klasse i Midgard-konkurransen, og i 2023 mottok de hovedprisen, Midgard-prisen, fra konkurransen. I 2024 mottok Saphir 1. pris i juniorstrykeklassen under den 51. årlige Fischoff nasjonale kammarmusikkonkurransen. I januar 2024 fikk Saphir spille sammen med Danish String Quartet på Gamle Logen i Oslo. På Saphirs repertoar finnes kvartetter av Grieg, Bartók, Haydn, Mozart, Mendelssohn, Sjostakovitsj, Prokofiev, Dvořák, Beethoven og Tsintsadze. Deres lærer, Kari Ravnan, er cellist i Oslo Filharmoniske Orkester og har undervist kvartetten siden 2018.
Gjermund Larsen Trio
Gjermund Larsen er uten tvil en av Norges mest kjente og kjære folkemusikere, som med sitt lekne og følelsesladede felespill har fanget et bredt publikum som strekker seg langt utover det tradisjonelle folkemusikkpublikumet. I Gjermund Larsen Trio har han med seg Andreas Utnem, trøorgel/piano, og Sondre Meisfjord, kontrabass. Sammen har de siden sin første utgivelse i 2008 høstet lovord, jubel og en rekke priser, herunder både Spellemannpris (2008), German phonographic critics award (2015) og TONOs komponistpris (2016). Høsten 2023 lanserer trioen sitt femte album, Tøyen Sessions, hvor all musikk som vanlig er signert Gjermund.
Opus13 / strykekvartett / kunstnerisk ledelse
Den svensk-norske strykekvartetten Opus13 er et av Europas mest lovende, fremadstormende unge ensembler. Kvartetten ble dannet i 2014 og består av Sonoko Miriam Welde, Edvard Erdal, Albin Uusijärvi og Daniel Thorell. De er 2. prisvinnere av den prestisjetunge Banff International String Quartet Competition 2022. I 2023 mottok de Equinors Klassiske musikkstipend.
Opus13 har gjestet konsertserier og festivaler som International Chamber Music Festival Utrecht i Nederland, Yeulmaru og Yonsei Chamber Music Festival i Sør-Korea, Rusk Festival i Finland, Swiss Chamber Concerts, og de fleste kammermusikkfestivalene i Norge, blant annet Festspillene i Bergen, Stavanger Kammermusikkfestival, Rosendal Kammermusikkfestival, Trondheim Kammermusikkfestival og Risør Kammermusikkfest.
Opus13 har samarbeidet med internasjonale toppmusikere som Janine Jansen, Olli Mustonen, Julian Bliss, Alisa Weilerstein, Tabea Zimmermann, Jonathan Biss og Anne Sofie von Otter.
Opus13 er grunnleggere og kunstneriske ledere av Vinterspill på Lillehammer.